Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj

Galerija Sikirica

Galerija Stipe Sikirice smjestila se u prostorima Alkarskih dvora. Nosi ime po akademskom kiparu Stipi Sikirici koji je svoj cjelokupni opus donirao gradu Sinju.

Sikirica je skulptor Sinja, Cetinskog kraja i Alke. Njegovi javni spomenici čine važne punktove oko kojih cirkulira život grada. Osim javne skulpture Konjanika koji se nalazi na Alkarskom trkalištu, Sikirica je autor fontane Na izvoru (poznatije kao Luca) i vratnica crkve Čudotvorne Gospe Sinjske. Na ovim monumentalnim vratnicama prikazana je kratka povijest Sinja- dolazak Sinjana iz Rame i velika bitka 1715. pod Starim Gradom. U gomili likova mogu se prepoznati lica Sikiričinih prijatelja. Sikirica je oduvijek bio posebno vezan za Alku, tako je njegov štit velikog vojvode alkarskog ušao u službenu ceremoniju Alke, a njegovi zlatnici su dio numizmatičke zbirke Alkarskog društva.

Galerija u svom fundusu ima preko 500 umjetnikovih radova (skulptura, grafika, crteža, medalja).

Rad galerije

Osim prezentiranja i valoriziranja umjetnikovog rada u galeriji se odvijaju razni projekti: koncerti, predavanja, promocije, tribine, projekcije filmova, edukativne radionice.

Galerija Sikirica je preuzela ulogu aktivnog kreatora kulturnih promjena u gradu. Predstavljamo različite umjetničke prakse i novomedijske umjetnosti. Nastojimo biti društveno odgovorna ustanova i otvorena prema svim oblicima kreativnog izražavanja. Uspostavili smo odličnu suradnju s lokalnom zajednicom na što smo posebno ponosni, kao i sa sličnim kulturnim institucijama i udrugama u zemlji i inozemstvu. Važan segment rada galerije je program za mlade u kojima prezentiramo još neafirmirane umjetnike.


Put Petrovca 12
21230 Sinj
Hrvatska
Tel: +385(0)21/826-014
Tel: +385(0)21/826-049
© 2024 KUS Sinj | Designed by Fer projekt