Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj Kulturno umjetničko središte Sinj

Iz Cetine Rusalke izašle (29.07.2013.)

KUS

Test

U petak navečer uvodnim performansom na Pijaci te svečanim otvaranjem multimedijalne izložbe Iz Cetine Rusalke izašle završen je cjelogodišnji projekt Žena u Dalmatinskoj zagori, kojeg je ostvarilo Kulturno umjetničko središte Sinj.


U performansu koji je i osmislila, nastupila je voditeljica umjetničke organizacije Histeria Nova, koreografkinja i plesačica Marija Šćekić. Uz nju, performans su izveli članovi KUD-ova Sinj, Glavice i Peruča koji su odjeveni u seoske nošnje Cetinskog kraja dolazeći na dno pijace sa tri strane svijeta kod bine izveli gluvo kolo, a Marija Šćekić je suvremenim plesom uz glazbenu podlogu pokazala patnje, padove i ustajanje te borbu žene Dalmatinske zagore za svoja prava i položaj u društvu.

Potom su sudionici i publika krenuli ulicom Put Petrovca kroz špalir cura i momaka u nošnjama koji su im osvjetljavali put bakljama do Alkarskih dvora. Nakon što je gradski mješoviti zbor otpjevao nekoliko prigodnih pjesama, autorice izložbe profesorice Dragana Modrić i Daria Brković su zahvalile svima koji su pomogli da se ovaj projekt ostvari te pozvale publiku u galeriju Sikirica na izložbu.

Postav izložbe je likovno rješila Ivana Poljak, a multimedijalnim pristupom autorice su pokazale preko eksponata iz propale tvornice Dalmatinka, foto-portreta žena iz našeg kraja Biljane Gaurine te video materijala autora Marija Grabovca težak životni put naših baka, majki i svih onih žena koje su nekada, a dijelom i sada, imale podređen položaj u obitelji i društvu. Preko seoskih žena od prvih industrijaliziranih i urbaniziranih radnica priča o Rusalkama nas vodi do razmišljanja o položaju žene u društvu i odnosu prema njoj i njenom radu i doprinosu zajednici, što se u patrijahalnim, zaostalim i neinformiranim sredinama stoljećima, a tih tragova ima i danas, zanemarivalo i podcjenjivalo. Izložba će biti otvorena do listopada 2013.g.


KUS

Put Petrovca 12
21230 Sinj
Hrvatska
Tel: +385(0)21/826-014
Tel: +385(0)21/826-049
© 2022 KUS Sinj | Designed by Fer projekt